Μυθική Νάξος

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο νεαρός Δίας μεγάλωσε σε μια σπηλιά στο όρος Ζας («Ζας» σημαίνει «Δίας»). Ο Όμηρος αναφέρει το «Δία»· κυριολεκτικά το ιερό νησί «της Θεάς».

Ένας θρύλος λέει ότι στην Ηρωική Εποχή πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, ο Θησέας εγκατέλειψε την Αριάδνη σε αυτό το νησί αφού τον βοήθησε να σκοτώσει τον Μινώταυρο και να δραπετεύσει από τον Λαβύρινθο. Ο Διόνυσος (θεός του κρασιού, των γιορτών και της πρωταρχικής ενέργειας της ζωής) που ήταν ο προστάτης του νησιού, γνώρισε την Αριάδνη και την ερωτεύτηκε. Αλλά τελικά η Αριάδνη, μη μπορώντας να αντέξει τον χωρισμό της από τον Θησέα, είτε αυτοκτόνησε (σύμφωνα με τους Αθηναίους), είτε ανέβηκε στον ουρανό (όπως έλεγαν οι παλαιότερες εκδοχές). Το τμήμα της Νάξου του μύθου της Αριάδνης λέγεται επίσης στην όπερα του Ρίχαρντ Στράους Ariadne auf Naxos.

Οι γιγάντιοι αδερφοί Ότος και Εφιάλτης φιγουράρουν σε τουλάχιστον δύο μύθους της Νάξου: στον έναν, η Άρτεμις αγόρασε την εγκατάλειψη της πολιορκίας που είχαν βάλει εναντίον των θεών, προσφέροντας να ζήσει στη Νάξο ως εραστής του Ότους. σε ένα άλλο, τα αδέρφια είχαν πράγματι εγκαταστήσει τη Νάξο.

Λέγεται επίσης ότι ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας περνούσε από τη Νάξο ενώ οδηγούσε το άρμα του στην επιφάνεια της θάλασσας και εκεί κοίταξε για πρώτη φορά τη μέλλουσα σύζυγό του, τη νηρηίδα Αμφιτρίτη καθώς χόρευε εκεί.

Gate to Apollo's Temple

Temple of goddess Demeter

Kάντε κράτηση μαζί μας με έκπτωση 10%
BOOK NOW